NYT – Draama oppimisen avuksi kouluihin (5 op)
HUOM! NYT-koulutukseen aiemmin osallistuneilla on mahdollisuus hakea Draama-agentit-koulutukseen (12 op), joka järjestetään Helsingissä 6.9.2019-25.4.2020.
NYT – Draama oppimisen avuksi kouluihin -koulutus (5 op)
Teatteri Pensas on toteuttanut vuosina 2014-2019 NYT – Draama oppimisen avuksi kouluihin -kokonaisuuksia Helsingissä, Oulussa, Seinäjoella, Rovaniemellä, Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Kuopiossa. Seuraava ja näillä näkymin viimeinen NYT-koulutus järjestetään syksyllä 2019 Helsingissä.
Helsingissä 13.9.–26.10.2019, tarkempi paikka ilmoitetaan myöhemmin.
- Lähikoulutusjakso pe 13.9. klo 16–20 ja la 14.9. klo 10–16
- Lähikoulutusjakso pe 27.9. klo 16–20 ja la 28.9. klo 10–16
- Etätyöskenetelyjakso 28.9.–25.10.
- Lähikoulutusjakso pe 25.10. klo 16–20 ja la 26.10. klo 10–16
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu perusopetuksen, lukion, vapaan sivistystyön, ammatillisen sekä taiteen perusopetuksen opetustoimen henkilöstölle.
Koulutuksen tavoite
Tavoitteena on antaa opettajille valmiuksia draaman käyttöön opetusvälineenä eri oppiaineissa sekä aineiden välisessä yhteistyössä. Koulutuksessa perehdytään draamakasvatukselliseen ajatteluun, tutustutaan erilaisiin draamatyövälineisiin sekä sovelletaan niitä käytännössä. Opettaja saa selkeän työmallin draaman käytöstä opetuksessa, ammattimaista ohjausta sekä kollegiaalista reflektointia. Koulutuksessa käytettävät draamatyövälineet soveltuvat aine- ja luokanopettajille esimerkiksi yhteiskuntaopin, äidinkielen ja kirjallisuuden sekä luonnontieteiden opettamiseen. Niitä on mahdollista myös hyvödyntää ilmiöpohjaisessa oppimisessa. Koulutuskokonaisuus vastaa vuonna 2016 käyttöön otettavan uuden perusopetuksen opetussuunnitelman tavoitteeseen lisätä draaman käyttöä opetuksessa. Osallistujiksi ovat tervetulleita kaikki omien opetusmenetelmiensä kehittämisestä ja ajanmukaistamisesta kiinnostuneet. Koulutukseen osallistuminen ei edellytä aiempaa draaman opetuskäytön kokemusta.
- 1. ja 2. Lähikoulutusjakso: Näkökulmia draamaan – Oppiva opettaja
Jaksojen aikana tutustutaan draamapedagogiseen ajatteluun, opitaan draamamenetelmien käyttöä ilmiöpohjaisessa opetuksessa sekä valmistetaan oma opetussuunnitelma valitusta ilmiöstä.
- 3. Etätyöskentelyjakso: Käytännön kokeiluja – Ilmiöitä ja draamaa
Etäjaksolla osallistujat toteuttavat opetussuunnitelmansa kouluissa. Draamatyöhön oman opetusryhmän kanssa tulee varata 4-6 oppituntia. Kouluttajat antavat neuvontaa.
- 4. Lähikoulutusjakso: Yhteistyötä yli ainerajojen – Kokonaisvaltaisuus ja kokemuksellisuus
Koulutusjakson viimeisessä osiossa esitellään etätyöskentelyjakson aikana toteutettuja opetuskokeiluja sekä jaetaan kokemuksia ja havaintoja tehdystä. Lisäksi pohditaan opittujen draamavälineiden käyttömahdollisuuksia ja soveltuvuutta eri aineiden väliseen yhteistyöhön ja kokonaisvaltaiseen oppimiseen.
Kouluttajat
Jenni Bergius, teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk), luokanopettajaopintoja Jyväskylän yliopiston OKL, tanssi- ja teatteriopettajan maisteriohjelman opiskelija, Taideyliopisto
Rosa-Maria Perä, TeM,teatteri-ilmaisun ohjaaja (amk)
Maaretta Riionheimo, TeM, jatko-opiskelija Helsingin yliopiston OKL
Kouluttajat ovat draama- ja teatterikasvatuksen ammattilaisia, jotka ovat toteuttaneet useita NYT – Draama oppimisen avuksi kouluihin -kokonaisuuksia Helsingissä, Oulussa Seinäjoella, Joensuussa, Turussa, Rovaniemellä ja Kuopiossa vuosina 2014–2019. Lisäksi he ovat ohjanneet erilaisia draamakasvatushankkeita peruskouluissa ja lukioissa, antaneet taiteen perusopetusta sekä kouluttaneet opettajia.
Hinta
Koulutus on osallistujille maksutonta Opetushallituksen rahoittamaa henkilöstökoulutusta. Mahdollisista matka- ja majoituskustannuksista opiskelijat vastaavat itse. Jos osallistuminen perutaan viimeisen ilmoituspäivän jälkeen tai osallistuja jää saapumatta koulutukseen ilman pätevää syytä, peritään toimistokuluina 80 euroa.
Ilmoittautumisaika
28.8.2019 menessä
Lisätiedot ja ilmoittautumiset
Jenni Bergius / Rosa-Maria Perä / Maaretta Riionheimo
Teatteriyhdistys Pensas ry
teatteripensas@gmail.com
Koulutuksesta sanottua
”Opin valtavasti uutta ja innostuin kehittämään ja uudistamaan työtapojani. Kurssin alkamisen jälkeen olen toteuttanut jatkuvasti koulussa ihan erilaisia juttuja, kuin tähän asti. Olen saanut itseluottamusta ja ymmärrystä, mitä draamaprosessissa tapahtuu ja miksi sitä kannattaa rohkeasti käyttää. Kurssi on tukenut työssä jaksamistani.” – Helsingin 2015 koulutuksen osallistuja
”Ryhmä oli sopivankokoinen, kolme ohjaajaa mahdollisti hienosti yksilöllisemmänkin ohjauksen. Runsaasti erilaisia harjoituksia. Parasta oli ajatusten vaihto kollegoiden kanssa.” – Helsingin 2015 koulutuksen osallistuja
”Koulutus on välttämättömän tärkeä uuden OPS:n kannalta (esim. tunne- ja vuorovaikutustaidot, sosiaaliset taidot ja ryhmätaidot).” – Oulun 2016 koulutuksen osallistuja
”Ihanaa opiskella eri aineita opettavien kanssa, näkökulman laajeneminen. Mahtava kurssi. Nyt jaksaa taas kehittää omaa opetusta. Kiitos!” – Oulun 2016 koulutuksen osallistuja