Menneet esitykset
2004
Don Quijote on tragikomedia ihanteista, seikkailusta ja rakkaudesta. Tässä persoonallisessa, mutta Cervantesin klassikolle uskollisessa tulkinnassa nähdään peräti kahdeksan erilaista Don Quijotea ja Sancho Panzaa hevosineen ja aaseineen. Esitys on tehty aikuiseen makuun, mutta sitä voivat seurata kaikki seitsemän vuotta täyttäneet. Esityksen kesto on noin yksi tunti. Don Quijote on kerännyt kehuja ja ihastusta ympäri Suomea kesinä 2003-2006.
“Silloinpa minun sopii tässä käydä suorittamaan tehtävääni; torjumaan väkivaltaa ja auttamaan ja hoivaamaan hädänalaisia.” -Don Quijote-
Dramatisointi ja ohjaus: Hannu Raatikainen.
2005
AATOSTA JALOA JA ALHAISTA MIELTÄ
Kullervo on traaginen tarina nuoresta miehestä, joka ei tunnu voivan vaikuttaa omaan kohtaloonsa. Kullervon vastoinkäymiset ovat elämän kokoisia ja ristiriidat maailman kanssa vievät ajatukset kysymykseen oikeasta ja väärästä. Esityksen teksti on Kalevala-mitassa. Pensas on esittänyt Kullervoa ympäri Suomea sekä Vienan Karjalassa kesinä 2005-2006.
Dramatisointi ja ohjaus: Jenni Bergius.
2006
Näytelmä lapsille ja koko perheelle. Tarina pohjautuu vienankarjalaiseen perinnesatuun. Petollinen renki on opettavainen ja humoristinen tarina ahneudesta ja sen seurauksista. Esityksen tyylillisinä innoittajina ovat olleet sarjakuvat ja piirretyt; esitys luottaa visuaaliseen ja fyysiseen näyttelijäntyöhön. Puolituntista esitystä rytmittävät musiikki sekä runsas ele- ja liikekieli. Pensas on esittänyt Petollista renkiä ympäri Suomea sekä Vienan Karjalassa ja Liettuassa kesinä 2006-2007.
Dramatisointi ja ohjaus: Hanna Ryti.
KIHLAUS
Kihlaus on komedia itsekkäistä motiiveista. Aleksis Kivi kirjoitti Kihlauksen vuonna 1866, mutta se on yhä ajankohtainen. Mitä kaikkea ihminen onkaan valmis tekemään, jotta saa pienen hetkensä valokeilassa? Siinä missä nykyään pyritään julkisuuteen, haluttiin Aleksis Kiven aikaan hienoksi rouvaksi tai naineeksi mieheksi. Esityksen tyylillisinä innoittajina ovat mykkäelokuvat ja 1950-luvun suomifilmit, jotka nykyajasta katsottuna ovat samanaikaisesti surumielisiä ja koomisia.Sovitus ja ohjaus: Hanna Ryti.
Isä tekee aina oikein on näytelmä koko perheelle. Isä lähtee markkinoille vaihtamaan hevosta johonkin hyödyllisempään. Mihin hevonen kannattaisi vaihtaa? “Sen sinä isä ymmärrät parhaiten!”, sanoo vaimo. Isä lähtee matkaan ja tekee vaihtokauppoja parhaan ymmärryksensä mukaan, mutta siitä ovatko kaupat hyviä voi olla montaa mieltä. Mitä sanoo vaimo miehensä tekosista? Puolituntisessa esityksessä riittää vilskettä ja vilinää sekä rytmejä ja lauluja.
Dramatisointi ja ohjaus: Jenni Bergius
2009
MAAILMANTALOUS – OPETUSNÄYTELMÄ IHMISEN AHNEUDESTA
Maailmantalous – opetusnäytelmä ihmisen ahneudesta kantaesitys oli Teatteri Pensaan 2009 kesäkiertueella. Esityksen lähdemateriaalina käytettiin mm. Teatteri Pensaan kesäkiertueilla 2003-2008 tehtyjä haastatteluja sekä kansantaloustieteellistä kirjallisuutta, lehtiartikkeleita ja asiantuntijahaastatteluita. Vuonna 2008 maailmantaloudessa tapahtui. Materiaalia riitti ja tuntui, että sitä tuli joka päivä lisää. Esityksen käsikirjoittaja ja ohjaaja Hannu Raatikainen muokkasi aineistosta omaleimaisen katuteatteriesityksen. Suomen lisäksi näytelmää esitettiin Berliinissä saksaksi nimellä Weltwirtschaft – Ein Lehrstück über die Gier des Menschen ja Poznanissa puolaksi nimellä Gospodarka swiatowa – sztuka edukacyjna o chciwosci.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Hannu Raatikainen Rooleissa: Jenni Bergius, Kati Niemi ja Mari Pöllänen
YHTEINEN PÄÄMÄÄRÄ
Ilmastonmuutos on ilmiö, joka on saanut viime vuosina yhä enemmän huomiota osakseen. Monien mielestä se on ihmiskunnan suurin haaste tällä hetkellä. Kuinka säilyttää planeettamme elinkelpoisena? Yhteinen päämäärä -esitys lähestyi ilmiötä useista eri näkökulmista herättäen kysymyksiä ja keskustelua siitä kenellä on vastuu ja valta. Onko koko ongelma ylipäätään ratkaistavissa?
Esityksestä järjestettiin iltanäytösten lisäksi päivänäytöksiä, lukion ja muiden keskiasteen oppilaitosten opiskelijoille. Päivänäytöksiin liittyi lisäksi oppilaitoksissa toteutettavia työpajoja.
Dramatisointi ja ohjaus: Jenni Bergius
Näyttelijät: Riikka Pelkonen, Kati Niemi ja Antti Kaarlela
Valot: Kati Niemi ja työryhmä
Video- ja valokuvat: Heli Sorjonen
Musiikki: Tuomas Rounakari
5.-14.11.2009 Q-Teatterin Puoli-Q-näyttämöllä