Historia
Teatteriohjaaja Hannu Raatikainen vetää Helsingin amk:n teatteriopiskelijoille kurssin nimeltä “Yhteiskunnallisen pensasteatterin alkeet”. Tarkoituksena on pohtia poliittisia ja ekologisia kysymyksiä ja näiden suhdetta teatterin tekemiseen. Pohdinnat tulostuvat tunnin mittaiseksi demoesitykseksi, joka koostuu opiskelijoiden luomista ajankohtaisia aiheita ruotivista sketseistä, lauluista ja pienoisnäytelmistä. Demo esitetään Helsingin Arabianrannassa.
Kurssin lopulla syntyy ajatus esitystoiminnan jatkamisesta. Ajatus kehittyy nopeasti ideaksi kiertävästä teatteriryhmästä, joka pyrkii esiintymään luonnossa. Idea laajenee suunnitelmaksi kesällä 2003 toteutettavasta kiertueesta, joka alkaisi Hangosta ja päättyisi Utsjoelle. Kiertueen valmistelu alkaa marraskuussa 2002. Pian tämän jälkeen ryhmä ottaa nimekseen Teatteri Pensas.
Ryhmä valitsee kiertueohjelmistonsa perustaksi Cervantesin Don Quijote. Raatikainen sovittaa ja ohjaa romaanista tunnin mittaisen katuteatteriesityksen, jota tarjotaan eri kuntien kulttuuritoimille. Pensaslaiset hoitavat kaikki kiertueeseen liittyvät käytännön järjestelyt itse ja käyvät koulua samalla. Toukokuussa Pensas tekee ensimmäisen virallisen esiintymisensä Pietarin 300-vuotisjuhlilla Helsingin kaupungin edustajana esityksellä Purjelaivalla Pietariin. Samoihin aikoihin avautuvat ryhmän internetsivut. Unelma on toteutumassa.
Historiallinen ensimmäinen kiertue alkaa 1.6. Espoosta ja päättyy 5.7. Utsjoelle. Don Quijote esitetään yhdeksäntoista kertaa mitä erilaisimmissa ympäristöissä. Ryhmä esiintyy enimmäkseen pienillä paikkakunnilla, joissa ei ole ammattiteatteria ja saa erittäin paljon huomiota ja positiivista palautetta. Myös Pensaan vetämät työpajat keräävät kiitosta. Tämä vahvistaa lopullisesti ajatuksen siitä että ryhmän konsepti on toimiva ja tarpeellinen. Syksyllä Pensas rekisteröityy yhdistykseksi ja ryhtyy suunnittelemaan toista kiertuettaan.
Talven aikana useimmat pensaslaiset lopettelevat opintojaan. Uutta kiertuetta saadaan kuitenkin rakennettua ja ensimmäiset yksittäiset pistokeikat tehtyä. Pensas esiintyy mm. Ensi- ja turvakotien liiton pikkujouluissa ja Aralis-kirjastokeskuksen avajaisissa.
Toinen kiertue toteutetaan kesäkuussa. Pensas luottaa tuttuun Don Quijoteen, joka esitetään 16 kertaa. Työpajojen lisäksi Pensas tekee ensimmäisen improkeikkansa Nurmeksen ravintola Obottassa. Kolmen viikon kiertue on kaikin puolin menestys, vaikka olikin ensimmäistä lyhyempi. Toisaalta kiertue on tällaisenaankin Pensaalta kova suoritus, sillä kiertue rahoitetaan kokonaan itse.
Syksyllä Pensas tekee ensimmäisen kiertueiden ulkopuolisen produktionsa Jaana Taskisen johdolla. Elävän leirin tehtävä -niminen esitys tutkii yhteisöllisyyttä kiertueilta saatujen kokemusten valossa
Talven tapaus on Hanna Rytin kirjoittama ja ohjaama näytelmä Aatosta jaloa ja alhaista mieltä, jonka aiheena on suomalainen työelämä ja sen ongelmat, esim. työpaikkakiusaaminen. Esitys kerää paljon katsojia ja herättää tiukkaakin keskustelua. Aihevalinta on siis osunut nappiin.
Kesän kiertue on Pensaan pisin ja laajin, peräti kuusi viikkoa. Yksittäiset esitykset alkavat kesäkuussa varsinaisen kiertueen tapahtuessa heinäkuun helteillä. Pensas mm. palaa Utsjoen maisemiin ja tekee uuden aluevaltauksen esiintyessään Karjalan tasavallassa Venäjällä. Don Quijotea esitetään jo kolmatta kesää menestyksellä. Myös Pensaan uusi kiertuenäytelmä, Jenni Bergiuksen Kalevalasta sovittama Kullervo saa yleisöltä loistavan vastaanoton. Kahden näytelmän lisäksi kiertuetta värittävät lukuisat improkeikat, työpajat ja iltamat.
Vuosi 2006 oli esitysten, apurahojen ja lipputulojen suhteen Pensaan historian menestyksekkäin. Suuri askel ympärivuotisempaan toimintaan otettiin yhteistyössä Stadian ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen kanssa Acts of service –hankkessa. Hankkeesta tulostui mm. Seikkailu Vuosaaressa –esitys. Talvikaudella vedettiin myös monia koulutustilaisuuksia eri yhteisölle. Kesäkiertue 2006 kesti viisi viikkoa, josta viikko kului Vienan Karjalan kyliä kolutessa. Kiertueella esitettiin peräti kolmea esitystä. Edellisiltä vuosilta mukana olivat Don Quijote ja Kullervo, uutena tulokkaana Suomea ja Karjalaa kiersi Petollinen Renki. Kiertueen katsojaennätys saavutettiin Loimaan torilla, jonne Petollinen Renki keräsi 400 katsojaa. Tuttuun tapaan Pensas esiintyi kiertueella myös improvisoiden, musisoiden ja työpajoja sekä iltamia vetäen.
Teatteri Pensaan vuosi 2007 alkoi ensi-illan merkeissä, kun Suomenlinnalaisten kanssa työstetty esitys “Seikkailu Suomenlinnassa” saatiin valmiiksi. Acts of service –hanke jatkui siis yhä vuoden vaihduttuakin. Kaupunkitutkimusta jatkettiin myös kesällä Latvian Liepajassa, missä kiertueryhmä vietti inteensiivisen viikon heinäkuussa.
Helmikuussa Pensas kaivoi arkistojen aarteita ja kokosi näyttelyn toiminnastaan Helsinkiin Vaihtolavalle. Kesäkiertue 2007 kesti viisi viikkoa. Kiertuenäytelmänä oli edelliskesältä Petollinen Renki, joka keräsi jälleen ennätysyleisöitä. Kesäuutuutena nähtiin käsikirjoitetut Pensas-Iltamat, johon kuului mm. hölmöläisnäytelmä. Kiertueella Pensas myös musisoi, improvisoi ja veti työpajoja
Vuonna 2008 Pensas teki uuden aluevaltauksen ja järjesti julkisen keskustelutilaisuuden taiteilijan vastuusta. Alustamassa olivat Teemu Mäki ja Ulla Karttunen. Keskustelutilaisuus sai hyvää palautetta. Toukokuussa sai ensi-iltansa Kati Niemen ohjaama ja Hanna Rytin käsikirjoittama Iltamat, joka pohjautui edellisen kesän kiertuehaastatteluihin. Kiertue-esityksinä nähtiin Jenni Bergiuksen dramatisoima ja ohjaama H.C Andersenin Isä tekee aina oikein ja Hanna Rytin sovittama ja ohjaama Aleksis Kiven Kihlaus. Pensas toteutti kiertueella myös Yövalluksen Punkaharjun maisemissa. Yövalluksen tekstit olivat Kaarlo Kankaanpään, dramaturgia Hanna Rytin.
Valmistelut kiertuetta varten oli aloitettu jo vuoden 2008 puolella. Pensaslaiset perehtyivät urakalla maailmantalouteen ja sen myllerryksiin. Seurauksena oli paljon tietoa ja vielä enemmän kysymyksiä. Ohjaaja Raatikaisen johdolla aineisto sai muotonsa. Maailmantalous – opetusnäytelmä ihmisen ahneudesta oli 2009 kiertueen vetonaula. Ajankohtaisesta näytelmästä valmistettiin myös saksan- ja puolankieliset versiot, joista esitettiin Berliinissä ja Poznanissa. Suomen kiertueelle ohjelmistoon kuului myös etenkin lapsille suunnattu improvoisaatioteatteria sisältävä Tarinatuokio. Marraskuussa Puoli-Q-näyttämöllä sai ensi-iltansa Jenni Bergiuksen ohjaama ilmastonmuutosta käsitellyt Yhteinen päämäärä.
2010
Syksyllä 2009 ja keväällä 2010 Teatteri Pensas syventyi aiemmilla kiertueilla kerättyyn haastattelumateriaaliin. Tämän prosessin tuloksena syntyi kotimainen kantaesitys nimeltään Suomesta kerättyä- kolme kertomusta kotimaasta, jonka Kati Niemi ohjasi kesäkiertueelle 2010. Käsikirjoituksen näytelmään hän teki yhdessä Janne Longan kanssa. Esitys kiersi menestyksekkäästi maata ja oli oiva osoitus siitä, miten teatteri voi toimia vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa.
2011
Vuosi 2011 aloitettiin jälleen kesäkiertuetuotannon merkeissä. Kesän uutuusnäytelmänä mukana kiersi Hannu Raatikainen dramatisoima William Shakespearen Kesäyön uni. Muutaman vuoden pienemmän miehityksen jälkeen Pensas palasi isohkoon seitsemän hengen kiertuemiehitykseen
ja kunnollisen kokoiseen keikkabussiin. Täysimittaisen klassikon saavuttama kiertuemenestys oli Pensaalle voitto, jota ei olisi saavutettu ilman kymmenen vuoden uurastusta vaativan lajityypin parissa. Kesäkuussa vierailtiin Prahan Quadrinnaelessa edustamassa Suomea näytelmällä Maailmantalous-opetusnäytelmä ihmisen ahneudesta sekä presentoitiin aiheesta The Mission and the Space. Sieltä palattiin iloisina taskussa mm.vierailukutsu Portugaliin. Syksyllä 2011 löytyi jälleen kiintoisa uusi tapa tehdä. Pensas tutustui syksyn kauno- ja tietokirjoihin ja tuotti kollaasinäytelmän Kirjasyksy-2011 yhteistyössä Helsingin pääkirjaston sekä valittujen teosten kirjoittajien ja heidän kustantamojensa kanssa. Vuosi 2011 oli `ympärivuotisin` Teatteri Pensaan historiassa ja sellaisenaan työntäyteinen ja haastava, mutta myös palkitseva uusien valloitustensa myötä.